35 ülke ve AB, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu olan FATF’ye, kara para aklama politikalarını güncelleyerek, kriptopara standartlarını gözden geçirme isteği ile başvurdular. Örgüt önümüzdeki G20 Ekonomi Bakanları toplantısında para aklama ile ilgili gözden geçirmelerin yapılacağı sözünü verdi. 18-23 Şubatta yapılacak toplantıda 35 ülke temsilcisi ve iki örgütün yetkilileri kriptoparadaki para aklama riskleri hakkında farkındalık yaratma üzerine buluşma kararı aldı.
1989’da kurulan FATF, para aklama, terör finansörlüğü ve diğer ilgili tehditlerle ilgili gerekli önlemleri almakla sorumlu hükümetler arası bir kuruluş. FATF şuan için 35 ülke ve iki bölgesel kuruluşdan oluşmakta. Üye ülkeler arasında, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Japonya, G.Kore, Türkiye, Rusya, G.Afrika, İsveç, İngiltere ve Amerika gibi ülkeler yer alırken sözkonusu iki bölgesel kuruluş ise Avrupa Komisyonu ve Körfez İşbirliği Konseyi.
Toplantıda “üye ülkelerin, elektronik cüzda-larla gerçekleşen kriptopara işlemlerindeki anonimlik ve para aklama riskleri hakkında endişeli olduğu” belirtildi.
Hankyoreh’in toplantı ile ilgili şu notları iletti:
FATF’nin, kendi uluslararası standartlarını güncellemesi gerektiği tartışıldı. Ayrıca, 2015’in Temmuz ayında oluşturulan gerçek paraların rehberinin de güncellemesi gerekliliği vurgulandı. G20 Ekonomi Bankalarının katılacağı Mart ayındaki toplantıda bu konulara cevap aranacağı belirtildi.
Toplantıda ayrıca, Çin 2019 Temmuz – 2020 Haziran dönemi için başkan yardımcısı olarak seçildi. G.Kore, FATF’nin kara para aklama üzerine kriptopara işlemleri ile ilgili sorumlu olduğunu belirtti. Hatırlayacağınız gibi Güney Kore, kriptoparaların anonim ticaretini 30 Ocak itibariyle yasakmış ve ayrıca kara para aklamaya karşı bir rehber yayınlamıştı.