Bitcoin ve diğer altcoin adı verilen kripto paralar gündemde çokça yer aldığı için haklarında kafanızda bir olgu oluşmuştur. Peki Bitcoin Madenciliği nedir? Bu Bitcoin’ler nasıl üretiliyor? Diğer değerli varlıklar gibi bir madenden mi çıkarılıyor? Kripto madencilik nedir? Nasıl yapılıyor? Bitcoin fiyatları ve piyasaları tartışıladursun, kripto madencilik ve Blockchain teknolojileri tüm dünya tarafından kabul görmüş durumda. Kripto Madencilik özetle: Kripto para birimi işlevinin, amaçlanan şekilde ve dünyanın her yerinden dijital cüzdanlara yeni Bitcoin’leri tanıtmaya devam eden bir süreçtir.
Bitcoin Madenciliği
Bitcoin ile yapılan işlemlerin kamu muhasebesine eklendiği süreçtir. Bitcoin’in üzerine kurulu Blockchain ile etkileşimde bulunarak ve karmaşık bir hesaplama işleminden sonra meydana çıkan “özel anahtar kodu” aracılığı ile yeni Bitcoin’ler elde ediliyor.
Madenciliğin Temelleri
Genel olarak kripto para madenciliği ve özellikle Bitcoin madenciliği karmaşık bir konu olabilir. Madenciliği anlatan çoğu kaynak profesyoneller için olduğundan anlatımlar iyice karmaşıklaşıyor. Ancak basit bir tanımlamaya indirgeyecek olursak:
Bilindiği gibi “Madenciler” süreç için tasarlanan güçlü bilgi işlem çiplerini ( Bilgisayar işlemcileri ) satın alıp özel olarak hazırlanmış yazılımları ( internetten indirebilir ) gece gündüz çalıştırmak için kullanıyorlar. Bu madencilik yazılımları sistemi karmaşık algoritmalar ile hesaplamaları gerçekleştirmeye zorlar (dijital kaya katmanları arasında kazmaların çalıştığını hayal edin) ve her şey yolunda giderse madenciler bu çalışmalarının sonunda bir miktar Bitcoin ile ödüllendirilirler.
Madencilik yatırım ve sabır isteyen riskli bir süreçtir. Sadece madencilik için yatırım yapılan çipler madenciye ağır yük getirmekle kalmaz aynı zamanda güçlü soğutma ve güçlü bir ağ bağlantısı için fazlasıyla harcanan elektrik de masrafları katlamaktadır. İşlem sonunda ödül olarak Bitcoin kazanılacağı da garanti edilmiyor. Bu yüzden bu işe kalkışmadan önce iyice düşünülüp hassasiyetle plan yapılması gerekiyor.
Neden Bitcoin Madenciliğine İhtiyacımız Var?
Bitcoin geleneksel para birimlerinden farklı çalışır. Dolar ve Euro gibi para birimleri bankaların ve finansal kurumlar tarafından kolektif olarak işlenerek ele alınır. Bitcoin ise bir kamusal muhasebe sistemi temelinde çalışır. İşlemlerin onaylanabilmesi için ( örneğin aynı Bitcoin’in iki kez harcanmasını önlemek için ) dünyanın dört bir yanındaki madenciler tarafından işletilen bir dizi Bitcoin düğümünün onay mührü vermesi gerekir. Bu onay işlemi için transfer talep edenler tarafından ödenen işlem ücretlerini ödül olarak madencilere veriyorlar.
Ayrıca madencilere Bitcoin üretilmesini teşvik etmek için şu anda ayrı bir ödül veriliyor. Bu üretim sonsuza kadar devam etmeyecek, geliştiriciler tarafından yapılan tanımlamaya göre maksimum 21 milyon adet Bitcoin üretilecek. Şimdilerde yaklaşık 16.8 milyon adet Bitcoin üretilmiş durumda. Ancak zirveye çıkıldıkça işlemler gittikçe zorlaşıyor ve üretim yavaşlıyor.
Madencilikte yer alan madenciler özetle: Bitcoin’i fonksiyonel bir kripto para birimi haline getiren işlemlerin kolaylaştırılmasına yardımcı olurken genel dolaşıma eklemek için yeni Bitcoinler yaratırlar.
Dijital Kayaları Kazmak
Kripto Madencilik sektöründe madenciler klasik madenciler gibi cevheri ortaya çıkarmak için fiziksel bir kazma eylemi gerçekleştirmezler. Bitcoin madenciliği patlayıcı, kazı veya kaydırma akışları gerektirmeyen tamamen dijital işlemlerden meydana gelir. Ancak “madencilik” isimlendirmesinin sebebi, kendi türetme ve toparlanma biçimlerinden dolayıdır.
Prospektif (ileriye dönük) madenciler çeşitli popüler seçenekler olan ve genellikle aynı şeyi yapan diğer madencilerin havuzuna katılacak olan özel madencilik yazılımını indirip çalıştırıyorlar. Birlikte bir grup halinde veya tek başına gerçekleştirdikleri yazılım ile son Bitcoin işlemlerini blok haline getirir ve bu bloklardaki tüm verileri kapsayan bir “çalışma kanıtı – Prrof of Work” (HashCash yöntemi) hesaplayarak geçerliliğini kanıtlar. Bunu madencilik donanımını doğru olanı buluncaya kadar belirli bir tamsayıda çok sayıda tahmin yaparak alır.
Daha fazla madencinin zincirdeki bir sonraki bloğu oluşturma girişiminde bulunduğu gibi, zorlu ve kasıtlı artışlarla daha da zorlaşan bir hesaplama içeren yoğun bir süreç sürüyor. Bu yüzden insanlar havuzlara katılıyor. En güçlü uygulama olan spesifik entegre devre (ASIC) madenciliği donanımının bugünkü Bitcoin madenciliğinde etkili olduğunu biliyoruz.
Bir blok için çalışma kanıtı yaratan ilk kişi olan madenci veya havuz, onaylanmış işlemler ve Bitcoin sübvansiyonu (bir ürüne vb. devletçe yapılan para yardımı) için işlem ücretleri ile ödüllendirilir. Bu sübvansiyon, madencilik süreci ile üretilen yepyeni Bitcoin’den oluşmaktadır. Bu işlem 21 milyon Bitcoin tamamlanana kadar devam edecek.
Herhangi bir madenci veya madencilik havuzunun bir bloğu onaylamak ve böylece ödülü kazanmak için gereken doğru tam sayıyı (özel anahtarı) üreteceğinin garantisi yoktur. İşte madencilerin havuzlara katılmaları nedeni tam da budur. Her ne kadar bir sonraki bloğa sahip olmaları çok daha küçük ihtimal olsa da bunu yapma şansları kolektif olarak çok daha büyüktür ve herhangi bir yatırıma geri dönüşleri çok daha olasıdır.
Statükoyu Korumak
BitMain AntMiner S9 ASIC madencisi
Bitcoin madenciliği başlangıçta, herhangi bir kimsenin evde sıradan bir bilgisayarla madencilik sürecine katılmasına izin verecek şekilde tasarlandı ve bu sayede kendileri için madencilik yapma sürecinin tadını çıkararak hizmet için bir ödül aldılar. Şimdilerde ASIC madencileri binlerce dolarlık yatırım yapamayan, ucuz ve bol miktarda elektrik kullanan herkes için imkânsız hale geldi ve bu yüzden bulut madenciliği çok popüler oldu. ( Bulut madenciliğinin özü, kullanıcının uzak veri merkezlerinde kurulu özel ekipmanların gücünü satın almasıdır. Madencilik kripto para birimi işlemi bulutta gerçekleştirilir. )
Her ne kadar zorlu donanım ihtiyacı pek çok madenciyi uygulama dışı bıraksa da tüm kalan Bitcoin’lerin kısa sürede yok edilmesini önleyen güvenlik önlemleri bulunmaktadır.
Bunlardan ilki, yapılması gereken madencilik hesaplamalarında (muhtemelen) giderek artan bir zorluk seviyesidir. Her 2.016 blokta ( saatte altı blokluk bir hızda, yaklaşık iki haftada bir ) madencilik zorluğu yeniden hesaplanır. Çoğunlukla daha fazla madencilik ve madencilik donanımı ağa katılarak artar, ancak eğer genel madencilik gücü azalırsa, o zaman zorluk kabaca 10 dakikalık bir blok üretme süresini korumak için azalacaktır.
Bu nispeten zor 10 dakikalık sürenin amacı, bu şekilde işlem tarafından üretilen Bitcoin sayısının yavaş ve sabit olarak kontrol edilmesidir. Bu durum her 210.000 bloktan oluşan blokların ödüllendirilmesindeki azalmayla birleşti. Her eşiğe ulaşıldığında, ödül yarıya düşüyor. 2018’in başlarında, bir blok yaklaşık 125 milyon dolar değerinde olan 12.5 Bitcoin ile ödüllendiriyordu.
Gelecekte bitcoin madenciliği ödülleri azaldıkça madencilere verilen işlem, madencilerin daha büyük bir yüzdesini oluşturacaktır. Son Bitcoinlerin planları 22. Yüzyıla girerken Bitcoin madenciliğinin zorlaştığı oranda, madencilik donanımı ilerliyor ve ödüller azalıyor.
1 Yorum
Rüstem
Türkiye’deki madenci grupları ile nasıl irtibata geçebiliriz ? Makine alsam beni gruba dahil ederler mi?