4.17/5 (53)

Tencent’s Financial Science and Technology Thinj Tank kuruluşunun araştırmasına göre Çin Ekonomistlerinin% 51’i Merkez Bankası kriptoparasını destekliyor.

Çin’deki 100 ekonomist ile yapılan araştırmanın sonuçları yayınlandı. Sonuçlara göre ekonomistlerin genel anlamda ikiye bölündüğü görülüyor. Blockchain teknolojisinin etkileri ve Merkez Bankası’nın kriptoparalarla ilgilenip ilgilenmemesi konusunda araştırmaya katılan ekonomistler arasında yarı yarıya bir bölünme olmuş gibi duruyor.

Araştırmanın göze çarpan sonuçlarından bazıları şu şekilde: Katılımcı ekonomistlerin %33’ü blockchain teknolojisinin çok önemli olduğunu vurgularken, %32’si o kadar önemli olmadığını ve %19’u ise çok az önemli olduğunu belirtti.

Ekonomistlerin, yerel yönetimlerin yoğun çabasına rağmen, blockchain teknolojisinin entegresi hakkında geleceğe yönelik şüpheyle yaklaştığı görüldü.

%51 destekliyor

Sonuçlardan görüldüğü üzere katılımcıların %51’i Merkez Bankası’nın dijital bir koin çıkarması fikrini destekliyor görünüyor. %40 ise Merkez Bankası Dijital Koinine (CBDC) karşı çıkıyor. Bu konuda henüz bir karara varamamış olan bir kısım ekonomist de bulunmakta.

Rapora göre, Çin’de elektronik ödeme yöntemleri her geçen gün artmakta. Nakit kullanımının azalması ve kriptopara kullanarak ödeme yöntemlerinin gelişmeye başlaması sebebiyle Merkez Bankası’nın bu etkiyi görmezden gelip tepki vermemesi imkânsız gibi.

Son günlerde yapılan bir uyarı ile Çin Hükümeti blockchain platformunu kullanan vatandaşlarının kimlik bilgilerini bildirmesi zorunluluğu getirmek istiyor.

Çin Halk Bankası

Geçtiğimiz günlerde People’s Bank of China (PBoC) dijital ödeme yöntemlerinin artması ve nakit kullanımının azalması konusu ile ilgilendiklerini, Bitcoin ve diğer kriptoparaların alternatif ödeme yöntemleri olabileceği üzerine kafa yormaya başladıklarını belirtmişti.

Yapılan bir araştırmaya göre Alibaba’nın Alipay ve Tencent’in WeChat Pay gibi ödeme uygulamaları, uluslararası müşterilerin çoklukla ziyaret ettiği sitelerde nakit ödemeyi gözle görülür bir şekilde azalttı.

Anti-kripto People’s Bank of China’ya göre nakidin dolaşımında büyük sorunları beraberine getiren bu sistemler yüzünden turistler, yemek yedikleri restoranlarda kıyafet aldıkları mağazalarda nakitlerinin geri çevrilmesi ile zor durumda kalıyorlar.

Ağustos 2018’de Hükümet bu konuda bazı sert önlemler almaya çalıştı. Hatta Hükümet Kripto ticareti yasaklamayı bile düşünmüştü.

SON SÖZ

Nakitten kriptoya geçiş için hâlâ kat edilmesi gereken yollar olsa da özellikle de baskıcı rejimlerden bunalan kullanıcılar Bitcoin ve diğer kriptopara ödeme yöntemlerine yönelme eğilimde. Bu yüzden Çin’in de kriptolara kucak açması elzem. Ama çok kısa süre içinde bu pek olası görünmüyor.

Lütfen bu makaleyi değerlendirin

Yorum bırakın

android-chrome-256x256

Bitcoin Bülten

Haber ve gelişmeler için üye olun