Geleceğin Blockchain Meslekleri ve özellikleri göz atmadan önce bilmeyenler için hikayenin başına gidelim. 2009’da Satoshi Nakamoto takma isimli bir kişi ya da bir grup tarafından yaratılan Bitcoin zamanımızın en önemli icatlarından biri olarak tanımlanıyor. O zamanlar Bitcoin’in altında yatan teknoloji çok az biliniyordu. Ama gün geçtikte bu teknoloji hayatımızı daha çok sarmalamaya devam ediyor.
Son on yılın en konuşulan teknolojilerinden başında Bitcoin’in altındaki “Blockchain Teknolojisi” geliyor. 2017 yılında kripto para ve blockchain teknolojisi altın çağını yaşadı. (Şu ana kadar). Bu da blockchain teknolojisi ile ilgili işlerin tavan yaptığı bir dönem oldu.
Her ne kadar 2018 yılı kriptolar için şaşaalı bir dönem olmamış olsa da blockchain ile ilgili işlere olan talepte azalma yaşandığını söyleyemeyiz.
Bu yazımızda ilginizi çekeceğini düşündüğümüz bazı blockchain teknolojisi ile ilgili mesleği anlatacağız.
Neden blockchain ile ilgili bir meslek seçmelisiniz?
Bu teknolojinin geleceğinin çok parlak olduğunu tekrar hatırlatalım. Ama tek sebep bu değil elbette.
Öncelikle bu tür bir işi seçtiğinizde öncülerden olacaksınız çünkü blockchain teknolojisi henüz çok yeni bir teknoloji. Dahası bu alandaki bir iş gerçekten de iyi para kazandırır gibi görünüyor.
Bu saygın alandaki işlerin genelinin programlama, gelişim ve sosyal medya etkileşimli olduğu bir gerçek ama normal alanlardakine göre buradaki maaşların en azından %10-20 daha fazlası olacağı aşikar.
Blockchain teknolojisinin büyük bir paydası merkezsizlik ile ilgili. Daha da ilginci kripto projelerin birçoğu Dünya üzerinde dağınık bir halde. Bu da konum olarak size büyük bir esneklik sağlar. Home-Ofis çalışma tarzı bu alan için çok uygun.
Geleceğin Blockchain Meslekleri Neler?
Blockchain Mühendisi
Blockchain ile ilgili işler arasında uzak ara en büyük pasta dilimi (%60’dan fazla) mühendislikle ilgili. En çok arananlarından ikisi ise; Blockchain Geliştirici Mühendisi ve Platform Kalite Mühendisi.
Blockchain Geliştirici
Geliştiriciler, blockchain teknolojisi içinde belki de gelişim imkânı en fazla olan gruptur. En iyi kariyer fırsatına sahip olan geliştiricilerin maaşları da en üst seviyeden ödenir. İyi bir iş kapmak için ise Ethereum ağı (akıllı kontratların en çok yapıldığı ağ), akıllı kontratlar ve Ethereum’un program dili olan Solidity’ e hâkim olmak gerekli. Bunun yanı sıra JavaScript, Node.js, C, C++, SQL, .NET ve daha başka dillerin de bilinmesi elzemdir.
Platform/Blockchain Kalite Mühendisi
Sorumlulukları çok fazla olsa da platform kalite mühendisliği çok tatmin edici bir iş. Blockchain gelişimindeki tüm alanların kalitesini garanti etme blockchain kalite mühendisinin görevidir. Manuel testlerden tutunda her türlü testi yapmaktadırlar. Ayrıca test otomasyon stratejilerine karar veren, yazan da kalite mühendisidir.
Blockchain Mühendisi
Bu iş, bir blockchain şirketinin yönetimi ile ihtiyaçları karşılayacak bir blockchain uygulaması yaratmayı harmanlar. Blockchain mühendisi hem çok iyi programlama yeteneklerine sahip olmalı hem de erişim yönetimi çözümleriyle de çok ilgili olmaları gerekir.
Blockchain (Web) Tasarımcısı
Blockchain tasarımcısı platformun tasarımdan sorumludur. Bunun yanı sıra ise tüm elementlerin yerli yerinde olduğundan ve kullanıcıların mümkün olan en iyi tecrübeye sahip olduklarından emin olmakla yükümlüdür.
Blockchain Proje Yöneticisi
Blockchain proje yöneticisi, belirli iş düzenini yönetmekten sorumlu olmakla birlikte blockchain ile ilgili çözümleri bulup geliştirmekle ilgilenir. İyi bir blockchain proje müdürü “nasıl olduğunu bilmek” konusunda çok kapasitelidir ve şirket içerisindeki teknik ve teknik olmayan personel arasındaki boşluğu dolduran bir köprü görevi görür.
Blockchain Yasal Danışmanı veya Avukatı
Şirketin yasal ortaklıklar geliştirmesinden sorumlu olmakla beraber, düzenlemelere uyulması için şirkete danışmanlık yapmak asil görevleridir. Durum tespiti yapmak, anlaşmaları ve yasal sözleşmeleri inceleyip hazırlamakta görevleri arasındadır.
Peki Blockchain Meslekleri İçin İşveren Kim?
Birçok uzmana göre kripto iş piyasasında 4 ana oyuncu var. Startuplar, Varlık Yönetimi yapanlar, fintech şirketleri ve hükümetler.
Startuplar Bitcoinden sonra ortaya çıkan basit işletmeler. Birçoğu hayatına devam etse de bazıları hayatımıza girdikleri kadar hızlı bir şekilde ortadan kayboldular. Birçoğu ya bir iş adamı ya da bir meraklı tarafından işletiliyor. En büyük borsalar bile hayatlarına bir startup olarak başlamıştır.
Varlık Yönetimi yapanlar bankalar, hukuk firmaları, muhasebeciler ve dahası tarafından temsil edilirler.
Fintech şirketleri ilk seferde hemen kripto trenine atlamamış olsalar da bu şirketlerin çok etkisi ve parası olduğu açık. Blockchain yarattığı etki uzun süre görmemezlikten gelinemez. Bu şirketler kendilerine blockchain uzmanları tutarak doğru hedefte ilerlemeyi hedefliyorlar.
Microsoft, Google, Apple hatta Facebook gibi birçok teknoloji devi blockchain teknolojisine yatırım yapmakta. Kullanıcılar gizliliklerinin öneminin farkına daha çok vardıkça daha fazla blockchain teknolojisine yöneliyor.
Hükümetler kanadında ise bazıları şu an için blochchaine karşı şüpheli yaklaşsa da birçoğu kabul etmekten başka yol olmadığını fark etti.
Blockchain Mesleklerine Dair Son Söz
Kripto paraların “balon” olabileceği şüphesini taşıyanlar olsa bile blockchain teknolojisinin zamanımızın en önemli buluşu olduğu su götürmez. İnsanlar ne düşünürse düşünsün geleceğin blockchain meslekleri hayatta kalmaya devam edecek.