Rusya’daki Telegram Yasağı bu hafta resmen yürürlüğe girdi. Ancak şifreli mesajlaşma uygulaması devlet sansürlerine karşı mücadele etmeye devam ediyor ve bu çabalara güç sağlamak için Bitcoin kullanıyor.
Telegram kurucusu Pavel Durov Salı günü yaptığı açıklamada, Rus özel iletişim şebekesi Roskomnadzor tarafından uygulamaya konulan ülke çapındaki yasağı baypass etmesine yardımcı olan sanal özel ağlar(VPN’ler) ve diğer proxy servislerini kullanan gruplara ve organizasyonlara Bitcoin hibeleri dağıtmaya başladığını açıkladı.
“Rusya’da ve başka yerlerde internet özgürlüğünü desteklemek için proxy ve VPN çalıştıran şahıslara ve şirketlere Bitcoin bağışları vermeye başladım. Bu sene milyonlarca dolar bağışta bulunmaktan mutluluk duyuyorum ve diğer insanların da takip edeceğini ümit ediyorum” diyen Durov, bu girişime ,“Dijital Direniş”adını verdiğini ifade etti.
“Bizim için bu kolay bir karardı. Kullanıcılarımıza % 100 gizlilik sözü verdik ve sözümüzü ihlal etmektense iflas etmeye hazırız”
Yetkililer Anti-Terör İçin Anahtarları İstiyor
Bir Rus mahkemesi, geçen haftaki yasağı onayladı ve Telegram’ın, devletin istihbarat servisinin kullanıcı mesajlarının şifresini çözmek için kullanabileceği şifreleme anahtarlarını vermeyi reddettiği gerekçesiyle yasak kararı verdi. Yetkililer, terörist olayları araştırabilmeleri ve önleyebilmeleri için bu mesajlara erişime ihtiyaç duyduklarını söylediler, ancak şirket bunun Rus kullanıcılarının mahremiyetini ihlal edeceğini söyledi.
Telegram, yasağın yürürlüğe girmesinden bu yana kullanıcı katılımında dikkate değer bir düşüş yaşanmadığını, ancak aynı ağdaki IP adreslerinden hizmet veren diğer servislerin de hizmet veremediğini söyledi. Reuters’e göre, düzenleyici kurum Telegram’ın bulut hizmetlerini yasaklamayı engellemek için Google ve Amazon’a ait olan 18 çevrimiçi alt ağını ve milyonlarca IP adresini (popüler çevrimiçi perakendeciler ve bankacılık sağlayıcıları tarafından kullanılanlar dahil) bloke etti.
Savaşın Kazananı Olmaz
Rusya’daki Telegram yasağını uygulamak için yetkililerin ne kadar ileri gideceği belli değil, ancak şirketin sansüre karşı uzun süreli ayakta kalabilecek kaynağı var gibi görünüyor. Haber kaynaklarının bildirdiğine göre Telegram, ICO’sunun ön satışından en az 1,7 milyar $ gelir elde etti ve bu rakamı bir sonraki kamu satışı yoluyla artırmaya çalışabileceğini belirtti.
Telegram verdiği sözü tutmak için, Rus Hükümeti de terör riskini önlemek için elinden geleni yapacak gibi. Umarız hem kullanıcılar hem de güvenlik için en iyi noktada buluşurlar.