Endüstri 4.0 ve Blockchain ayrılmaz bir ikili olarak görünüyor. Peki nedir Endüstri 4.0 ve Blockchain hangi noktada nasıl devreye giriyor?
Endüstri 4.0 en yeni teknolojileri kapsayan sanayi inovasyonlarını içeriyor. Kurumsal kaynak planlaması, üretim, yürütme, verimlilik ve otomasyon sistemlerinin entegrasyonunu kapsıyor. Ancak, bu yeni sanayi devrimi artan güven ve gizlilik korumasına ihtiyaç duyuyor. İşte tam bu esnada endüstriye özgü ihtiyaçları karşılamak için Blockchain’in devreye girmesi öngörülüyor.
Endüstri 4.0 nedir?
Bu terim, ‘akıllı’ fabrikalar ve dördüncü sanayi devrimi gibi kelimelerle yakın ilişkide kullanılıyor. Ama aslında nedir bu Endüstri 4.0? Üretim segmentini sayısallaştıran, daha önce görülmemiş bir şekilde bilgisayar ve otomasyonun bir araya gelmesinin adıdır.
Bu sistemde fabrikalardaki fiziksel süreçler, dijital sistemler kullanılarak izlenmekte ve gerektiğinde müdahale edilebilmektedir. (İnsan müdahalesinden bahsetmiyoruz.) Endüstri 4.0 teknolojisi ile donatılmış bir fabrikanın fiziksel peyzajı Nesnelerin İnterneti (IOT – Internet Of Things) haline gelir. Bu tür fabrikalar, hatasız olarak (minimum hatalı) organize bir şekilde çalışabilirlik, şeffaflık, teknik yardım ve merkezi olmayan (ademi merkeziyetçi) özellikler sergilerler.
Blockchain Endüstrisi 4.0’ı Nasıl Destekliyor?
Endüstri 4.0’ın gelişi, bir çok ihtiyacı da beraberinde getirdi. Blockchain’in ortaya çıkmasıyla da aradığını bulduğuna inanıyor. Örneğin, endüstri 4.0 için amaçlardan biri, otonom makineler elde etmektir. Eğer fabrika oluştururken fiziksel sistemler arasında Blockchain kurulursa ERP’niz ve parça tedarikçisi arasında bir bağ kurmuş olursunuz. Makineler otomatik ve güvenli bir şekilde çalışır ve gerektiğinde yedek parça siparişini otomatik olarak verebilirler. Ayrıca çok sayıda akıllı cihaz Blockchain sayesinde iletişim halinde olarak sorunsuz ve şeffaf bir şekilde finansal işlemi gerçekleştirebilir.
Blockchain’in Endüstri 4.0 ‘a getirdikleri
Esneklik
Merkezi olmayan bir ağ kurması için Blockchain’in tek bir başarısızlık noktası yoktur. Bu dayanıklı ve değişmez bir sistemdir. Bir kez oluşturulan işlemler değiştirilemez.
Ölçeklenebilirlik
Bir Blockchain ağının bilgi işlem kapasitesi, daha fazla aracın ağa katılmasıyla ölçeklenir.
Güvenlik
Blockchain’deki tüm işlemler güçlü kriptografi ile güvenceye alınmıştır. Ağdaki herkes tüm işlemleri bilir, kolayca denetlenebilir ancak asla değiştirilemez.
Özerklik
Blockchain, siber-fiziksel sistemin tüm bileşenlerinin, güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan karşılıklı işlemleri bağımsız bir şekilde yürütmesini sağlayabilir. Bunun nedeni neredeyse her bileşenin bir Blockchain hesabına sahip olmasıdır.
Blockchain Her Sektörde
Endüstriyel makinelerin prognostik sağlık yönetimi ve uzaktan makine teşhisleri, kısa bir süre sonra Blockchain’in sektöre olan desteğine şahit olacağımız alanlardan bazılarıdır. Makinelerin Blockchain sistemi ile etkileşim içinde olarak teşhis edilmeleri, henüz arızalanmadan tespit edilmeleri, bu tespit üzerine gerektiğinde yedek parçalarının tedarik zincirine iletilmesi ve kesinti olmadan makinelerin yenilenmesi ve sistemin devam etmesi sağlanabilecektir. Üreticiler ve teknoloji profesyonelleri bir araya gelerek Blockchain’in giderek metalaşan fabrikaları küresel bir dünyada nasıl yeniden canlandırabileceği konusunda beyin fırtınası yapmaktadırlar.
Endüstri 4.0 ve Blockchain yakın zamanda adından çok daha fazla söz ettirecek. Zira günümüz dünyasında, Nesnelerin İnterneti (IoT), 3D baskı, yapay zeka (AI), sürücüsüz araçlar, genetik mühendisliği, robotlar ve akıllı makineler içeren yenilikler bizi Dördüncü Sanayi Devrimi’nde (Endüstri 4.0’da) hızla ilerletiyor.
Blockchain, Bitcoin’leri, milyonlarca akıllı cihazın IoT evreninde insan müdahalesi olmaksızın tamamen özerk, şeffaf ve sorunsuz finansal işlemler gerçekleştirmesine izin verdiği için Endüstri 4.0’ın kalbi olarak görülüyor.
2 Comments
Seray Arslan
blockchain yükseldikçe derken? o da mı coin? yokse değerlendikçe anlamında mı?
Ragıp T.
Blockchain yükseldikçe bitcoin düşüyor. bişeyler ters gidiyo ama anlamadık