4.64/5 (42)

Bitcoin helal mi haram mı sorusu zaman zaman gündeme gelen bir konu. Bir İslam Aliminin yakın zamanda Bitcoin’in İslam dini prensip ve kuralları ile uyumlu olduğu konusundaki görüşlerinin, Bitcoin’in dünkü 1000 dolarlık fiyat artışının ardında yatan neden olabileceği düşünülüyor.

Bu durum daha önce katı açıklamalar yapan din adamları tarafından etkilenen dindar kesimin kripto para birimlerine yatırım yapmasını olumsuz yöndeki görüşlerini değiştiriyor. Aynı zamanda kripto paraların helalliğinden emin olamayan Müslüman yatırımcılara piyasayı açmış oluyor.

Dünya nüfusunun %23’ü Müslümanlardan oluşturuyor, dünya çapında 1,6 milyar Müslüman, çoğunlukla Arap yarımadası, Hindistan, Pakistan ve Endonezya gibi Asya Pasifik ülkelerinde yaşıyor. İslam dininin kurallarını ifade eden Şeriat Kanunu, yüksek faiz oranlarıyla ödünç para verme uygulamasını yasaklıyor. Bitcoin ticaretinin volatilite, büyük kar ve zarar marjları nedeniyle tefeciliğe benzeyip benzemediği konusundaki tartışmalar, Bitcoin’in popülerliği ile birlikte yaygınlaşıyor.

Müslümanların Bitcoin’e İlgisi Artıyor

Dünyadaki en hızlı büyüyen din olan İslam dinine mensup olanlar, fintech sistemleri hakkında sorular soruyorlar.  Geçtiğimiz yıl Uluslararası Para Fonu (IMF) İslami bankacılık ihtiyaçları hakkında ilk resmi tartışmasını gerçekleştirdi. İslam’da, içsel değeri olan (altın, gümüş, tuz) mallar para olarak kabul ediliyor. Dijital veya kağıt paraya, yalnızca içsel değerin ve sabit bir döviz kuru emtialarıyla destekleniyorsa izin verilir.

Altın destekli para birimleri, paranın şeriat uyumlu olmasını sağlıyor. Bununla birlikte toplumun ya da hükümetin para olarak kabul ettiği bir şey şeriat kanunundaki belirli parasal tanımların kapsamına giriyor.

Bitcoin Helal mi?

Cakarta’da Blossom Finance’da Şeriat danışmanı ve uyum görevlisi olan Müftü Muhammed Abu Bakar, 10 Nisan Salı günü Bitcoin’in helal mi yoksa haram mı olduğuna dair bir yazı yayınladı.

Yayınlanan makalede esas olarak, bazı durumlarda İslam’ın Bitcoin’in gerçekten de helal olmasına izin verdiğini kabul etti.

“Almanya’da Bitcoin yasal bir para olarak tanınır ve bu nedenle Almanya’da İslam’a uygun para olarak nitelendirilir. ABD gibi ülkelerde, Bitcoin resmi yasal parasal statüye sahip değildir, ancak çeşitli tüccarlarda ödeme kabul edilir ve bu nedenle İslami geleneksel para olarak kabul edilir. ”

Bitcoin Bankacılık Sisteminden Daha İyi Dedi

Şeriat zenginliğin korunmasına dair güçlü fikirlere sahip fakat bazı ICO’lar ve uçuk kripto ticaretleri piyasasının olumsuz bir şekilde görülmesine neden oluyor. Bununla birlikte, Bitcoin ve Blockchain teknolojisi aslında şeriat ideolojisiyle uyumlu kabul ediliyor. Müftü Muhammed Ebu Bakar’ın yayınladığı makalede Blockchain’in inkâr edilemez bir şekilde şeriat ile bankacılıktan daha uyumludur görüşü yer alıyor. Görüş, kripto paralarla ilgili büyük İslami konferanstan sadece bir gün sonra geldi ve bu da Müslüman nüfusun içinde Bitcoin Helal mi sorununun önemli bir gündem haline geldiğini gösteriyor.

Müslümanlar daha önce dini çekincelerle yatırım yapmadıkları kripto para piyasasına kapı açabilir. Ekonomik düzeyleri yüksek birçok Müslümanın yatırımcı Bitcoin’in fiyatını yukarıları çıkarabilir ve güven artırabilir.

Photo: blossomfinance

Lütfen bu makaleyi değerlendirin

Yorum bırakın

android-chrome-256x256

Bitcoin Bülten

Haber ve gelişmeler için üye olun